Βιβλία ! Μ. Βρετανία! 1984-George Orwell

Free-Audio-Book-Image

http://cdn8.openculture.com/wp-content/uploads/2014/05/Free-Audio-Book-Image.jpg

O Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ (Eric Arthur Blair, Ινδία, 1903 – Αγγλία, 1950), γνωστός με το ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ, ήταν Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο οποίος είχε εργαστεί στη βρετανική αποικιακή αστυνομία στην Βιρμανία. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, διαπίστωση των κοινωνικών ανισοτήτων και αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

George_Orwell_press_photo

http://en.wikipedia.org/wiki/George_Orwell#mediaviewer/File:George_Orwell_press_photo.jpg

Το 1984 είναι η τελευταία μυθιστορηματική εργασία του. Θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη.

Περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου, του Γουίνστον Σμιθ, στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται κάτω από ένα δυστοπικό απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Η χώρα βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με δύο άλλες υπερδυνάμεις -πράγμα που θυμίζει το απολυταρχικό καθεστώς του Στάλιν- ενώ και οι άνθρωποί της ζουν υπό ιδιαίτερα καταπιεστικές συνθήκες.

1984_poster

http://www.illuminatiagenda.com/sales-of-george-orwells-1984-rocket-following-nsas-prism-disclosure/

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι φωτογραφίες των βιβλίων που θα αναρτώνται σε αυτήν την ιστοσελίδα ΔΕΝ αποτελούν διαφήμιση. Σας ενημερώνουμε ότι τα λογοτεχνικά έργα που θα  αναφέρουμε ίσως να εκδίδονται από διάφορους οίκους, στους οποίους μπορείτε να τα αναζητήσετε.)

Ο Όργουελ έγραψε το βιβλίο το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το επόμενο έτος. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει επιρρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Μεγάλο Αδελφό, τον (ανύπαρκτο) πολιτικό ηγέτη της χώρας, «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» (Big Brother is watching you). (Βικιπαίδεια)

1984d

https://licricardososa.wordpress.com/2012/02/13/george-orwell-1984/

Στον ακόλουθο σύνδεσμο, θα βρείτε το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο:

http://www.planetebook.com/ebooks/1984-2.pdf

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Δημοσιεύουμε αυτούς τους συνδέσμους, τους οποίους αναφέρει η Google. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι αυτοί δεν πληρούν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε, προκειμένου να αφαιρέσουμε τις προαναφερθείσες αναρτήσεις. Ευχαριστούμε.)

Δείτε, στη συνέχεια, την ιστορία αυτού του βιβλίου γυρισμένη σε κινηματογραφική ταινία.

(Για τα βίντεο που δεν είναι πλέον διαθέσιμα, επειδή οι λογαριασμοί Youtube με τους οποίους σχετίζονται έχουν τερματιστεί, δεν φέρουμε ευθύνη.)

Για περισσότερη συζήτηση πάνω σε θέματα λογοτεχνίας & αγγλικής γλώσσας, επικοινωνήστε με τον Ηλία Ταμπουράκη – καθηγητή αγγλικής γλώσσας & μεταφραστή, κιν.: 6951614346

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s