Βιβλία ! Πουέρτο Ρίκο: Pollito Chicken

Λένε ότι όταν ο άνθρωπος καλπάζει ανάμεσα σε δύο κόσμους, συνήθως δεν στέκεται σταθερά πάνω στο άλογό του. Και στην Καραϊβική, οι κόσμοι είναι πολλαπλοί και η γλώσσα τους υβριδική. Στο Πουέρτο Ρίκο, τα ισπανικά και τα αγγλικά είναι, και οι δύο, επίσημες γλώσσες. Όμως στη λογοτεχνία αυτού του νησιού, οι δύο γλώσσες ενώνονται και γίνονται μία: Spanglish !

ana-lydia-vega

http://www.quazoo.com/q/Ana_Lydia_Vega

Η Ana Lydia Vega (Άννα Λύδια Βέγα) γεννήθηκε το 1946 στο Πουέρτο Ρίκο, κι έγινε πανεπιστημιακή καθηγήτρια λογοτεχνίας. Διακρίθηκε ως συγγραφέας για τα φεμινιστικά της θέματα, αλλά κυρίως για το γλωσσικό της ύφος, το οποίο καταργεί κάθε κανόνα γραμματικής. 

390729380_46c1727281_o

LicenseCopyright All rights reserved by Timothy Schenck

Στην “αγγλισπανική” της γλώσσα, τα αγγλικά ουσιαστικά παίρνουν ισπανικά άρθρα, ενώ η προφορά των αγγλικών λέξεων είναι αμερικάνικη (όχι βρετανική) και των ισπανικών λατινοαμερικάνικη της Καραϊβικής (όχι ιβηρική). Ο αναγνώστης πρέπει να είναι ισπανόφωνος για να καταλάβει το κείμενο, το οποίο, όμως, παρουσιάζει πληθώρα αγγλικών λέξεων.

αρχείο λήψης

http://www.goodreads.com/book/show/512227.Virgenes_Y_Martires

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι φωτογραφίες των βιβλίων που θα αναρτώνται σε αυτήν την ιστοσελίδα ΔΕΝ αποτελούν διαφήμιση. Σας ενημερώνουμε ότι τα λογοτεχνικά έργα που θα  αναφέρουμε ίσως να εκδίδονται από διάφορους οίκους, στους οποίους μπορείτε να τα αναζητήσετε.)

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε το κείμενο Pollito Chicken από το βιβλίο Vírgenes mártires της Πορτορικανής Ana Lydia Vega, στην πρωτότυπη Spanglish γλώσσα της Καραϊβικής. Το κείμενο δεν υπάρχει μεταφρασμένο. Θα ήταν, άλλωστε πολύ δύσκολο να κρατήσει το ύφος του, ακόμη κι αν μεταφραζόταν στα “μπρούκλικα” ελληνικά των ΗΠΑ…

http://www.omni-bus.com/n4/pollito.html

Για περισσότερη συζήτηση πάνω σε θέματα λογοτεχνίας & ισπανικής γλώσσας, επικοινωνήστε με τον Ηλία Ταμπουράκη & τη Maricela Jiménez Sancho – καθηγητές ισπανικής γλώσσας & πολιτισμού & μεταφραστές, στα κιν.: 6951614346 & 6939777085

Advertisements

3 responses to “Βιβλία ! Πουέρτο Ρίκο: Pollito Chicken

  1. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Οι γλώσσες του Κόσμου… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  2. Pingback: Unesco-gr: Ταξίδι στις γλώσσες των πολιτισμών… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  3. Pingback: Ταχυδρόμος του Πολιτισμού ! Ταξίδι στις γλώσσες των πολιτισμών… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s