Ταχυδρόμος του Πολιτισμού ! Κέλτικες ιστορίες…

screen480x480

https://itunes.apple.com/ie/app/the-book-of-kells/id572483284?mt=8

Trystram agus Yseult – Τριστάνος και Ιζόλδη ! Η μουσική σύνθεση ενός αρχαίου Κέλτικου μύθου… Η ιστορία της κατάκτησης ενός άντρα από μία γυναίκα. Η θεϊκή Ιζόλδη -κόρη του βασιλιά Μάρκ- επιβάλλει στον Τριστάνο -τον ανιψιό του συζύγου της- να την ερωτευθεί, με κίνδυνο να χάσει την τιμή του, ακόμη και την ίδια τη ζωή του. Λέει ένας Ιρλανδικός θρύλος ότι μία παρέα ανδρών βρέθηκαν πριν από αμέτρητους αιώνες σ’ ένα ερημικό μέρος και πέθαιναν από το μαρτύριο της δίψας. Ξαφνικά, εμφανίστηκε μία εντυπωσιακά άσχημη γριά, και τους πρόσφερε νερό, με τον όρο ένας από αυτούς να της έδινε ένα φιλί… Όταν ο νεώτερος από εκείνους δέχτηκε, αυτή τότε μεταμορφώθηκε σε πανέμορφη πριγκίπισσα και είπε: “Είμαι η Κυριαρχία προσωποποιημένη. Με αυτήν την τόλμη σου να με αγαπήσεις, με κέρδισες!” Η κυριαρχία συμβολίζει την εξουσία που βρίσκεται σε μαρασμό και μπορεί να αναγεννηθεί μόνο με νέο αίμα.

800px-Gundestrupkarret1αρχείο λήψης

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Gundestrupkarret1.jpg

https://www.pinterest.com/robindoll68/celtic-symbols/

Τον ίδιο συμβολισμό έχει και το Grail -το Άγιο Δισκοπότηρο-, η “χύτρα της αφθονίας” της μάγισσας Καρίντουεν, που για αιώνες αναζητούσαν οι Ιππότες της Ευρώπης, με αντάλλαγμα το αίμα τους, τη ζωή τους… Πρόκειται για το πάθος της κατάκτησης του απόλυτα μαγικού, ιερού αντικειμένου, που μόνο με τη βοήθεια της γυναίκας της ζωής τους θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Για τους Κέλτες, τα δρυιδικά σύμβολα των ονείρων τους μεταφέρονταν στις τέχνες μέσα από τον μύθο. Κι ήταν για εκείνους η γυναίκα σύμβολο μύησης στη ζωή…

AncientCelts

http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=251406.0

Ποιοι ήταν, όμως, οι Κέλτες; Το πρώτο πράγμα που έρχεται στη σκέψη μας με το άκουσμα αυτής της λέξης, είναι η Ιρλανδία, με τα κάστρα στους απόκρημνους, καταπράσινους βράχους της, πάνω στον Ατλαντικό Ωκεανό. Κι όμως! Λίγοι, ίσως, γνωρίζουν ότι αυτός ο πολιτισμός ξεκίνησε από την Εποχή του Σιδήρου (8ος αι. π.Χ.) κάπου ανάμεσα στο Hallstatt της σημερινής Αυστρίας και στη Βοημία της Τσεχίας, ενώ η τέχνη του -επιρρεασμένη από την αρχαϊκή ελληνική- διαμορφώθηκε στην La Tène της Ελβετίας! Κι από εκεί εξαπλώθηκαν ως την Ιρλανδία, ενώ στο δρόμο τους προς τη Γαλατία της Μικράς Ασίας, λεηλάτησαν τους αρχαίους Δελφούς τον 3ο αι. π.Χ.!… Πιο νότια, ίδρυσαν την Κελτιβηρία, στη σημερινή Ισπανία. Λονδίνο, Παρίσι, Ζυρίχη, Δουβλίνο, Γενεύη, Βιένη και Βόννη, Κοϊμπρα -στην Πορτογαλία-, ακόμη κι η Βενετία, το Μιλάνο και η Μπολόνια, κρατούν ακόμη αυτά τα κέλτικα ονόματά τους.

CelticFort-DunAengusonInishmore

http://cassiopaea.org/forum/index.php?topic=7003.0

CelticDragonCapitalBL

http://www.illuminated-design.co.uk/Images/Design_Store/Celtic/Celtic%20Capitals%20Coloured/CelticDragonCapitalBL.png

Από την 3η χιλιετία π.Χ., η κελτική γλώσσα, έχει χωριστεί σε 2 μεγάλες ομάδες: την P και την Q: Αυτοί οι δύο φθόγγοι χαρακτηρίζουν τις γλώσσες των σύγχρονων λαών κελτικής προέλευσης. Η λέξη Mac, που βλέπουμε συχνά στα σκωτσέζικα επώνυμα, σημαίνει “γιος” και παραλλάσσεται στις διαλέκτους της Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Βρεττόνης ως: map, mab και ap.

 • makkʷos ‘son[γιος] (masculine) (Old Irish mac ~ Welsh and Breton mab)
 • Πρωτο-κελτική κλίση:
Case Singular Dual Plural
Nominative *makkʷos *makkʷou *makkʷoi
Vocative *makkʷe *makkʷou *makkʷūs
Accusative *makkʷom *makkʷou *makkʷūs
Genitive *makkʷī *makkʷūs *makkʷom
Dative *makkʷūi *makkʷobom *makkʷobos
Ablative *makkʷū *makkʷobim *makkʷobis
Instrumental *makkʷū *makkʷobim *makkʷūs
Locative *makkʷei *makkʷou *makkʷobis

Σημαντική είναι η επιρροή της κέλτικης γραμματικής στην αγγλική γλώσσα: οι χρόνοι διαρκείας των ρημάτων, όπως ο Present Continuous, δεν υπάρχουν σε άλλες συναφείς γλώσσες, όπως, π.χ. στα γερμανικά.

216302a

http://www.unc.edu/celtic/images/216302.html

Τα δρυιδικά σύμβολα, λοιπόν, στους ονειρικούς μύθους, δημιούργησαν την τέχνη των Κελτών! Μία τέχνη που επιρρεάστηκε από την ελληνική κι εκφράζει την αφαιρετική μεταμόρφωση των ιερών πνευμάτων σε εραλδικά ζώα, που κοσμούν τα μαγικά αντικείμενα των ιερέων. Κι αργότερα, το λατινικό αλφάβητο πήρε τη μορφή εκείνων των μεσαιωνικών μυθικών μορφών.

OrkneyTemple

http://celticmythpodshow.com/blog/orkney-temple-may-be-more-important-than-stonehenge/

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι εκτιμούσαν τους σύγχρονούς τους Κέλτες για το Δίκαιο και τη νομική τους σκέψη: Ο γάμος βασιζόταν σε ένα σύμφωνο ισότητας μεταξύ άνδρα και γυναίκας, και η  λύση του γάμου δεν θεωρούνταν κοινωνικό στίγμα, ενώ υπήρχε ειδική μέριμνα για τα παιδιά.

Φημισμένοι για την χαρούμενη ιδιοσυγκρασία τους και τα λουκούλλεια δείπνα με χοιρινό στα φιλόξενα σπίτια τους, οι Κέλτες είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη μουσική, η οποία συνεχίζει να ακούγεται και σήμερα στην Ιρλανδία και στη Σκωτία κι εξυμνεί τους άθλους του ήρωα Cú Chulainn (Κου-Χουλάιν), του Βασιλιά Αρθούρου και ολόκληρης της κέλτικης γενεαλογίας:

[Το πρωτότυπο κείμενο του Taliesin με αγγλικά σχόλια βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο]:

https://archive.org/stream/facsimiletextofb00evan#page/n7/mode/2up

Πώς εξηγείται, λοιπόν, ένας λαός με εξελιγμένη γλώσσα, καλές τέχνες και δίκαιο, να λατρεύουν το κυνήγι κεφαλών, με τις οποίες κοσμούσαν τους ναούς τους; Οι ανθρωποθυσίες αποτελούσαν κύριο γνώρισμα της κέλτικης θρησκείας (πριν τον εκχριστιανισμό τους), ενώ η νεκροκεφαλή ήταν η επιτομή  της -σαν τον σταυρό, ο οποιος αργότερα πήρε τη θέση της.

Roquepertuse Sanctuary!BeMl8Dw!Wk~$(KGrHqYOKiQEq5B3VJT5BK8Pw1UQ8!~~_35

http://clasmerdin.blogspot.gr/2014_07_01_archive.html

http://www.ebay.com/itm/Christian-Celtic-Cross-Shirt-Pagan-Symbol-Gaul-Iberia-/370285228034

Αυτός ο “Λαός της Ηλιακής Θεότητας” -οι Tuatha De-, οι Κέλτες, συνεχίζουν μέχρι σήμερα την καλλιτεχνική δημιουργία τους, μέσα από τη σύγχρονη συμβίωσή τους (σκληρή πολλές φορές μέσα στην πρόσφατη ιστορία) με τους αγγλόφωνους στα βρετανικά νησιά, ενώ έχουν μεταναστεύσει μέχρι την Αυστραλία, όπου συναντήθηκαν δύο μεγάλοι πολιτισμοί: ο Κέλτικος με τον ιθαγενή των Αβοριγίνων…

Για περισσότερη συζήτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα, επικοινωνήστε με τον καθηγητή γλωσσών & μεταφραστή Ηλία Ταμπουράκη, κιν. 6951614346

Advertisements

9 responses to “Ταχυδρόμος του Πολιτισμού ! Κέλτικες ιστορίες…

 1. Pingback: Άγνωστες πλευρές της Ισπανίας | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 2. Pingback: Unesco: Οι 31 χώρες που υπάρχει λόγος να επισκεφτούμε! | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 3. Pingback: Ξέρατε ότι… Halligen, τα μικροσκοπικά νησιά της Γερμανίας! | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 4. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Τα Βρετανικά Νησιά… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 5. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Οι nikkei της Βραζιλίας… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 6. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Στην Ελβετία… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 7. Pingback: Ξέρατε ότι… ? “¡España es diferente!”, “Η Ισπανία είναι διαφορετική!” | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 8. Pingback: Μυστήρια της Μεσαιωνικής Παλαιογραφίας | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

 9. Pingback: Ταχυδρόμος του πολιτισμού ! Ο κόσμος των Άλπεων | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s