Ταχυδρόμος του Πολιτισμού ! Γλώσσες: Ταξίδι από τις σπηλαιογραφίες στο Graffiti

ΗΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (Πριν από 35.000 χρόνια…)

Η γλώσσα σίγουρα προϋπήρξε της φωτιάς. Μάλλον γεννήθηκε στο σκοτάδι, για να δώσει φως στις έννοιες. Στο φως της γλώσσας γεννήθηκαν ιστορίες χωρίς λέξεις. Και οι εικόνες εκείνες με τα φωτεινά χρώματα, έμαθαν στους ανθρώπους ανάγνωση. Έτσι, σήμερα μπορούμε να “διαβάζουμε” τις ιστορίες της Προϊστορίας στη σπηλιά Altamira της Ισπανίας, χωρίς να γνωρίζουμε εκείνη τη γλώσσα την ονοματοποιηκή.

http://www.rupestreweb.info/introduccion.html

img_7917

http://infoenpunto.com/not/5269/la-unesco-aprueba-la-creacion-en-espana-de-un-centro-de-patrimonio-mundial/

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (5.000 χρόνια πριν…)

Όταν γεννήθηκε η τέχνη, γεννήθηκε η γραφή. Η σφηνοειδής. Και τότε χτίστηκαν οι πρώτες πόλεις. Αυτό έγινε ανάμεσα σε δύο ποτάμια, όπου ο Ήρωας-Εκπολιτιστής Γκιλγκαμές θέλησε ν’ αποφύγει τη μοίρα του θανάτου, κι ελπίζοντας ότι και ο ίδιος θα μπορούσε ν’ αποκτήσει την αθανασία, ταξίδεψε μέσα από επικίνδυνα μονοπάτια για να συναντήσει τη γυναίκα του, που είχε γλιτώσει από το Μεγάλο Κατακλυσμό και της δόθηκε η αθανασία από τους θεούς της Σουμερίας.

2

http://www2.uncp.edu/home/acurtis/Courses/ResourcesForCourses/Writing/WritingHistory.html

Κι όταν οι άνθρωποι κατανόησαν ότι η τέχνη είναι χρηστική, γέμισαν τους ναούς τους με πουλιά και ήλιους και άλλα “ιερά γλυπτά”. Αυτά ήταν σε οβελίσκους, κι οι Αιγύπτιοι τα διάβαζαν από κάτω προς τα πάνω!

hieroglyphics

https://museummasters.files.wordpress.com/2012/03/hieroglyphics.jpg

Από την άλλη πλευρά της Γης, πριν από 3.500 χρόνια, οι μάντεις της Κίνας διάβαζαν στο καβούκι της χελώνας τις γραμμές που άνοιγε, μαύρες, η ιερή φωτιά, κι έβγαζαν χρησμούς. Σκέφτηκαν να φτιάξουν γι’ αυτούς ιδεογράμματα, χιλιάδες, ένα για κάθε λέξη. Και διάβαζαν τις λέξεις τους από πάνω προς τα κάτω, κι από τα δεξιά προς τ’ αριστερά.

5f9fc62ec2aebd07da4f6438e46e9115

http://www.pinterest.com/pin/513691901221186973/

Μία κλωστή από μετάξι απλωνόταν στον ουρανό της Ινδίας, και κάτω από αυτήν κρέμασαν οι θεοί το αλφάβητο για τους ανθρώπους και το είπαν Ντεβανάγκαρι. Μ’ αυτά γράφτηκε ο Ινδουισμός και η Μπαγκαβάτ Γκιτά -το ιερό του έπος. Λένε, μάλιστα, ότι αυτό το αλφάβητο βγήκε απ’ το φοινικικό, όμως η γλωσσολογία -αυτή η θεωρητική επιστήμη- αλλάζει συνέχεια γνώμη…

2066703932_80885f685d_b

https://www.flickr.com/photos/yjanse/2066703932/sizes/l

Στην Ινδοκίνα, εκεί που δύο πολιτισμοί συναντώνται καθημερινά, τα γράμματα γίνονται πολύ παράξενα, εξωτικά, βιρμανικά…

imb0300046

http://www.inmagine.com/imb030/imb0300046-photo

ΤΑΞΙΔΙ ΑΠ’ ΤΟ ALEPH ΣΤΟ ΩΜΕΓΑ (…Πριν από 3.000 χρόνια)

Το εμπόριο δημιούργησε τα ταξίδια. Κι έτσι ταξίδεψε η γραφή απ’ τη χώρα των Φοινίκων στην Ιωνία κι έπειτα στην πόλη της θεάς Αθηνάς. Κι είχε, τότε, μόνο σύμφωνα που τα διάβαζαν από τα δεξιά προς τ’ αριστερά, και συλλαβικά, σαν αραβικά, σαν εβραϊκά. Γιατί κι αυτά από εκείνη γεννήθηκαν… Αργότερα θα μάθουμε τι άλλο έγινε.

yadi

http://orion.mscc.huji.ac.il/orion/programs/Altman/yadi.gif

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Όσο οι άντρες κυνηγοί -με τα τόξα- και οι γυναίκες τροφοσυλλέκτριες -με τα καλάθια- όριζαν την οικονομία στα χωριά, οι ιθαγενείς “ζωγράφιζαν” τις αφηγήσεις τους για πνεύματα που περιπλανώνταν ανάμεσα σε κόσμους των ζωντανών & των άστρων… Και οι σοφοί γέροι των ινδιάνων “διαβάζουν” μέχρι και σήμερα τα εικονογράμματά τους βουστροφηδόν, στον Παναμά.

im10

http://www.globalserve.net/~yuku/tran/cuna.htm

Πιο πέρα, στη σκιά των πυραμίδων της Μέσης Αμερικής, πριν από 1.000 χρόνια, οι Μάγια έκαναν τις πέτρες να μιλούν για βασιλιάδες, που μετρούσαν τον πλούτο και τα χρόνια με σπόρους κακάου…

Mayan Lettering

http://www.freeimageslive.co.uk/files/images004/Mayan%20Letters.JPG

…και οι Αζτέκοι ζωγράφιζαν σε φλοιό δέντρων το xóchiλkwíkaλ -τον διανθισμένο λόγο. Κι έγραφαν σε ποίηση την Ιστορία τους, με το αίμα των ανθρωποθυσιών.

2265804988_0dfebef1ed_o

http://www.taringa.net/posts/imagenes/2799713/Codex-Azteca.html

Ενώ οι Guaraní, πιο κάτω, στην υποτροπική Παραγουάη, αφηγούνται -χωρίς γραφή- ακόμη και σήμερα τον μύθο της μελωδικής τους γλώσσας, που λέει ότι “ρέει απ’ τα δέντρα ο λόγος” του προφορικού τους πολιτισμού…

ΕΜΒΡΥΑ ΓΡΑΦΗΣ

Πίσω, πάλι, στον αρχαίο κόσμο. 

Όταν, λοιπόν, οι Φοίνικες μοίρασαν στα ταξίδια τους τα σύμφωνά τους (που έφεραν από τη χώρα των Σουμερίων), εκείνα πήραν δύο δρόμους:

Έπαψαν να είναι συλλαβές κι απέκτησαν φωνήεντα, κι έγραψαν τις ιστορίες του Ομήρου…

stock-photo-ancient-greek-writing-chiseled-on-stone-92164756

http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=92164756&pl=95937-42119

Ήρθαν, έπειτα οι Ρωμαίοι, κι άλλαξαν λίγο τα γράμματα και τα έκαναν λατινικά, για να γραφτούν με αυτά όλες οι ιστορίες του κόσμου:

Epaphro inscr in situ, Dec 1977 - 1000_6233

http://typophile.com/node/94181

Και στην Ανατολή -το έτος της Εγίρας- (τα σύμφωνα των Φοινίκων) έγιναν αραβουργήματα, και στόλισαν τα τεμένη με τ’ όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του -αφού απαγορεύονταν οι απεικονίσεις προσώπων. Κι άρχισαν οι μουσουλμάνοι αμέσως να σφάζονται μεταξύ τους, για το αν ο “Αληθινός” λεγόταν Μωάμεθ στη Σαουδική Αραβία ή Αλί στο Ιράν…

3baa35c62a1ac3228edeb05da3401431

https://www.pinterest.com/pin/516295544755540187/

Έφτασε έπειτα ο Μεσαίωνας κι έσβησαν τα φώτα… (Μείναν αναμμένα μόνο στην Ανδαλουσία, όπου ο αραβικός πολιτισμός διατήρησε την αρχαία ελληνική σοφία.) Όμορφα γράμματα, γοτθικά, με δράκους στα κεφαλαία, ιππότες και αγίους.

10_376a1503cd684fdbae1e8ec573fce783 

http://www.zoonar.de/photo/gutenberg-bibel-1455_306402.html

Κι όταν το φως του πνεύματος ξανάναψε με τον Ουμανισμό και τον Διαφωτισμό, τα λατινικά γράμματα έγιναν ευανάγνωστα και μίλησαν για τον Άνθρωπο…

humanist_minuscule

http://techiferous.com/slides/typography/

ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (Έτος 1.000 μ.Χ.)

Στη Ρωσία, τώρα, στους “Ρως”, που είναι ξαδέλφια με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας κι έγραφαν με ρούνες, που αργότερα τις είχαν για τα μάγια τους.

RuneStone_IMG_7922-1

http://www.ifs.se/ifs-blog/40-years-in-the-company-of-a-remarkable-scientist.html

Εκχριστιανίστηκαν κι αυτοί, κι έγραψαν τα Ευαγγέλιά τους με γράμματα γλαγολιτικά, δανεικά, απ’ το Βυζάντιο. Αργότερα, με το κυριλλικό αλφάβητο, θα γίνουν οι προφορικές γλώσσες της Σιβηρίας γραπτός λόγος, όπως η Νίβχκ.

Glagolitic_all

http://wiki.ubc.ca/images/4/41/Glagolitic_all.gif

Δίπλα στους Ρώσους, οι Γεωργιανοί, έχουν ακόμη και σήμερα τη δική τους καλλιγραφία:

698 Georgian UNUDHR

 http://margaretshepherd.blogspot.gr/2011/10/alphabet-follows-empire-part-v-armenia.html

ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Στο Νησί του Πάσχα -στον Ειρηνικό Ωκεανό- τα “ομιλούντα ξύλα”, από τον 12 αιώνα μ.Χ., και στο Mohenjo Daro -στην Κοιλάδα του Ινδού ποταμού-, οι σφραγιδόλιθοι, από τη 2η χιλιετία π.Χ., παρουσιάζουν ανεξήγητα κοινά στοιχεία. Κάποιοι γλωσσολόγοι ισχυρίστηκαν ότι τα πρωτοϊστορικά ινδικά προέρχονται από τη σφηνοειδή γραφή της Σουμερίας και άλλοι από τη Φοινίκη. Όμως οι τόποι και οι εποχές είναι τόσο μακριά μεταξύ τους…

preview

http://miscellaneous-pics.blogspot.gr/2011/01/rongorongo-writing-easter-island.html

emud0503

http://www.ancientindia.co.uk/writing/explore/seal07.html

Η ανάδελφη γλώσσα των Ετρούσκων, οι οποίοι -σύμφωνα με τον Ηρόδοτο- κατάγονταν από την το Λυδικό βασίλειο του Κροίσου, στην Ανατολή, και είχαν πάει στην Ιταλική Χερσόνησο το έτος 1.000 π.Χ., είχε λειτουργία μυστικιστική: Έδιναν σε μπρούτζινες πλάκες το σχήμα του μοσχαρίσιου συκωτιού, κι έγραφαν επάνω του τα ονόματα των θεοτήτων τους, προκειμένου να μυηθούν οι νέοι μάντεις στα μυστικά εκείνου του πολιτισμού.

dp0202a14g001

http://www.derm101.com/dpc/april-2012-volume-2-no-2/predicting-outcome-a-fourfold-delusion/

Πολλοί ισχυρίστηκαν έως σήμερα ότι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον δίσκο της Φαιστού με τη μινωική γραφή, όμως όταν ένας πολιτισμός πάψει να είναι ζωντανός, δηλαδή να διατηρεί τη γλώσσα του και να την μεταλλάσσει σύμφωνα με τις ανάγκες του, τότε -συνήθως- κλείνει στη σιγή του τις ιδέες και τα γράμματά του… Πάντως, η πανανθρώπινη σκέψη της αρχαιότητας κατέγραφε, με πρωτόλεια δείγματα γραφής, έμμετρες προσευχές σε ηλιακές θεότητες.

t26-3_thumb132

http://hybridtechcar.com/wp-content/uploads/2013/10/t26-3_thumb132.jpg

Οι “μπλε άνθρωποι” της Σαχάρας -οι Τουαρέγκ- αντάλλαξαν τα κοσμήματά τους με τα φοινικικά γράμματα των αρχαίων Ελλήνων, όπως αναφέρει ο Στράβων (ο γεωγράφος), με τα οποία έφτιαξαν τη γραφή Τιφνάγ, για να χαράξουν στα βράχια της ερήμου την γλώσσα τους την Ταμασέκ, στην οποία αφηγούνται ότι όταν κάποτε έχασαν μία μάχη με κάποια γειτονική βερβερίνικη φυλή, τότε οι γυναίκες τους έβγαλαν τη μαντίλα, βγήκαν στη μάχη και νίκησαν τους εχθρούς -αποφεύγοντας έτσι τη σκλαβιά τους στα χαρέμια της Ανατολής- και φόρεσαν τη μαντίλα στους άντρες!

ancient_berber

http://www.win.tue.nl/~aeb/natlang/berber/tifinagh/tifinagh.html

Οι άνθρωποι πάντα θα ανακαλύπτουμε και θα εφευρίσκουμε! Το 1830, ένας ιεραπόστολος επινόησε το συλλαβικό αλφάβητο που ταίριαζε στους φθόγγους των βορειοαμερικανών Ινδιάνων Cree, κι από εκείνο εξελίχθηκε το 1970 το συλλαβάριο των Εσκιμώων:

inuktitut

http://www.ancientscripts.com/inuktitut.html

Κάποιες γραφές γεννιούνται, ενώ κάποιες άλλες αγωνίζονται να επιβιώσουν, όπως η μογγολική από την εποχή του Τζένκις Χαν:

traditional-mongolian-writing

http://www.vagabondjourney.com/traditional-mongolian-writing-is-on-all-signs-in-chinas-inner-mongolia-as-a-language-struggles-to-survive/

Παρ’ όλη την εφευρετικότητά μας, όμως, οι άνθρωποι επιστρέφουμε στις αρχέγονες συνήθειές μας, και φτιάχνουμε ιστορίες χωρίς λέξεις. Και οι εικόνες αυτές με τα φωτεινά χρώματα, μαθαίνουν στους ανθρώπους ανάγνωση. Έτσι, και σήμερα μπορούμε να “διαβάζουμε” τις ιστορίες της εποχής μας στους τοίχους των πόλεών μας, χωρίς να γνωρίζουμε την ιδιαίτερη γλώσσα -τη slang- της νεώτερης γενιάς.

High-Art-Of-Graffiti-Mentalism-By-Shaka-Nosbe-12

https://idiaiteramathimataxenonglosson.files.wordpress.com/2014/11/9b78f-high-art-of-graffiti-mentalism-by-shaka-nosbe-12.jpg

Κι αυτή, περνάει από τους τοίχους στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με πολλές, διαφορετικές γραμματοσειρές, με ονόματα εξωτικά, “εξωγήινα”: cambria, andalus, batang κι άλλα πολλά…

Infinality2

http://osarena.net/wp-content/uploads/2013/06/Infinality2.jpg

Ανακαλύψτε όλες τις γραφές της Ανθρωπότητας -σύγχρονες κι αρχαίες-, αλφάβητα και συλλαβάρια, ιδεογράμματα κι άλλα συστήματα, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.omniglot.com/

Για περισσότερη συζήτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα, επικοινωνήστε με τον καθηγητή γλωσσών & μεταφραστή Ηλία Ταμπουράκη, κιν. 6951614346

Advertisements

10 responses to “Ταχυδρόμος του Πολιτισμού ! Γλώσσες: Ταξίδι από τις σπηλαιογραφίες στο Graffiti

  1. Pingback: Άγνωστες πλευρές της Ισπανίας | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  2. Pingback: Συγκριτική Μυθολογία: Ένα παραμύθι παγκόσμιο, αλλά όχι παγκοσμιοποιημένο. | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  3. Pingback: Unesco: Οι 31 χώρες που υπάρχει λόγος να επισκεφτούμε! | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  4. Pingback: Ταχυδρόμος του Πολιτισμού ! Παραγουάη, ένας άγνωστος κόσμος… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  5. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Ο ονειρόχρονος στην Αυστραλία… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  6. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Οι γλώσσες του Κόσμου… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  7. Pingback: Συνέντευξη του καθηγητή / μεταφραστή Ηλία Ταμπουράκη στην UNESCO | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  8. Pingback: Γοητεία της Ανατολίτικης Παλαιογραφίας | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  9. Pingback: Μεθοδολογία ! Μαθαίνω γλώσσα: Αλήθειες & Μύθοι… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  10. Pingback: Μυστήρια της Μεσαιωνικής Παλαιογραφίας | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s