Βιβλία ! Βραζιλία: Dona Flor e seus dois maridos

Free-Audio-Book-Image

http://cdn8.openculture.com/wp-content/uploads/2014/05/Free-Audio-Book-Image.jpg

Στη Βραζιλία, σήμερα, με το βιβλίο ενός ακόμη πολύ σημαντικού συγγραφέα, που θα μας ταξιδέψει στις “τροπικές” γεύσεις αυτού του πολιτισμού:

αρχείο λήψης

http://www.southernperspectives.net/region/latin-america/honouring-jorge-amado-in-todays-brazil

Ο Jorge Leal Amado de Faria (Βραζιλία, 1912-2001) εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός το 1961 και τιμήθηκε με το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας της χώρας του το 1959, ως εκπρόσωπος του βραζιλιάνικου μοντερνισμού. Το έργο  του αντικατοπτρίζει τον μιγαδικό συγκρητισμό των Αφρικανών πρώην σκλάβων, μέσα από τον οποίον κριτικάρει τις βαθιές κοινωνικές διαφορές μίας κατ’ επίφαση χαρούμενης και οπτιμιστικής Βραζιλίας…

dona flor

http://bibliotecacidadaperola.blogspot.gr/2013/04/dica-de-leitura.html

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι φωτογραφίες των βιβλίων που θα αναρτώνται σε αυτήν την ιστοσελίδα ΔΕΝ αποτελούν διαφήμιση. Σας ενημερώνουμε ότι τα λογοτεχνικά έργα που θα  αναφέρουμε ίσως να εκδίδονται από διάφορους οίκους, στους οποίους μπορείτε να τα αναζητήσετε.)

Ο μοντερνισμός ήταν μία αντίδραση στις συντηρητικές αξίες του ρεαλισμού. Είναι η παρωδία της παράδοσης, μα και η νέα της ερμηνεία, όπως βλέπουμε το candomblé -τον θρησκευτικό συγκρητισμό των Αφροβραζιλιάνων, στο έργο του Ζόρζε (όχι Χόρχε) Αμάντο, ο οποίος απορρίπτει την έννοια ενός συμπονετικού, παντοδύναμου Θεού ως ανώτατης πηγής ηθικών αρχών, καθώς και την πεποίθηση πως μία κοινή, καθολικά αποδεκτή, ερμηνεία της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας είναι δυνατόν να προσεγγιστεί χάρη στον ορθολογισμό. Ο Αμάντο προβάλλει τον ρόλο της υποκειμενικότητας και των πολλαπλών, αντικρουόμενων αντιλήψεων για την αλήθεια, είτε ως ποθητή και θετική είτε ως τραγική -μα αναπόφευκτη- πραγματικότητα, και επικροτεί τις αντισυμβατικές τεχνοτροπίες που κατέφθασαν στη Βραζιλία με την αλλαγή του 20. αιώνα. [Βλ. Βικιπαίδεια]

4746406519_7d417de4e1_z

https://www.flickr.com/photos/martinsland/4746406519/

Η Ντόνα Φλορ, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στη σχολή μαγειρικής “Γεύση και Τέχνη”, που χαίρει της εκτίμησης των κυριών της υψηλής βραζιλιάνικης κοινωνίας, και στη συζυγική ζωή της με τον Βατζίνιο, διαβόητο “χαμένο κορμί”, αλλά πολύ ερωτικό άντρα. Η ζωή της αλλάζει όταν εκείνος, μια ηλιόλουστη Κυριακή του καρναβαλιού, σωριάζεται νεκρός μέσα στο μεθύσι του. Χήρα στα τριάντα της, η Ντόνα Φλορ παντρεύεται τότε, όπως άλλωστε είχε προβλέψει η πιο διάσημη χαρτορίχτρα της πόλης, με το φιλήσυχο, αξιοσέβαστο και καθωσπρέπει φαρμακοποιό Τεοντόρο Μαντουρέιρα, που δε μοιάζει σε τίποτα, πολύ δε περισσότερο στον ερωτισμό, στο μακαρίτη πρώτο της άντρα.  Η Ντόνα Φλορ θα βρεθεί σε συναισθηματικό και ηθικό αδιέξοδο όταν, ένα χρόνο μετά το δεύτερο γάμο της, ο αδιόρθωτος Βατζίνιο επιστρέφει ως πνεύμα δίπλα της για να βάλει σε δοκιμασία τη σωφροσύνη της, όπως έκανε πάντα όσο ήταν ζωντανός. Εξαιρετικά ανθρώπινο βιβλίο που μας ταξιδεύει, με διαβολικό χιούμορ, από τους δρόμους της ευάλωτης ανθρώπινης ψυχής στα μονοπάτια της τεράστιας μεταφυσικής παράδοσης της Λατινικής Αμερικής, με τους γοητευτικούς χαρακτήρες της και, κυρίως, με τη φοβερή μάχη της Ντόνα Φλορ ανάμεσα στο πνεύμα και στην ύλη. 

b67150

http://www.biblionet.gr/book/67150/Amado,_Jorge,_1912-2001/

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι φωτογραφίες των βιβλίων που θα αναρτώνται σε αυτήν την ιστοσελίδα ΔΕΝ αποτελούν διαφήμιση. Σας ενημερώνουμε ότι τα λογοτεχνικά έργα που θα  αναφέρουμε ίσως να εκδίδονται από διάφορους οίκους, στους οποίους μπορείτε να τα αναζητήσετε.)

Ας διαβάσουμε τώρα το κείμενο στο πορτογαλικό πρωτότυπο:

http://cabana-on.com/Ler/wp-content/uploads/2013/07/Jorge-Amado-Dona-Flor-e-seus-Dois-Maridos.pdf

(ΠΡΟΣΟΧΗ! Δημοσιεύουμε αυτόν τον σύνδεσμο, τον οποίον αναφέρει η Google. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι αυτός δεν πληροί το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε, προκειμένου να αφαιρέσουμε την προαναφερθείσα ανάρτηση. Ευχαριστούμε.)

Δείτε, στη συνέχεια, την ιστορία αυτού του βιβλίου γυρισμένη σε κινηματογραφική ταινία.

(Για τα βίντεο που δεν είναι πλέον διαθέσιμα, επειδή οι λογαριασμοί Youtube με τους οποίους σχετίζονται έχουν τερματιστεί, δεν φέρουμε ευθύνη.)

Για περισσότερη συζήτηση πάνω σε θέματα λογοτεχνίας & πορτογαλικής γλώσσας, επικοινωνήστε με τον Ηλία Ταμπουράκη, στο κιν.: 6951614346

Advertisements

4 responses to “Βιβλία ! Βραζιλία: Dona Flor e seus dois maridos

  1. Pingback: Βραζιλία-Κούβα: Μαύρο θέατρο Orixá! | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  2. Pingback: Λατινική Αμερική: Ανεξαρτησία, σύγχρονη ζωή & λαϊκή παράδοση. | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  3. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Οι nikkei της Βραζιλίας… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  4. Pingback: Απορίες γύρω από τη γλώσσα ? Πορτογαλικά: χρόνοι ρημάτων. | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s