Ξέρατε ότι… ? Ελβετική σοκολάτα από το Μεξικό…

Όταν ακούμε τη λέξη “σοκολάτα”, συνήθως η σκέψη μας ταξιδεύει στην Ελβετία, και σκεφτόμαστε μοβ πακετάκια, άλλα  με αμύγδαλο κι άλλα με λευκή και δαμάσκηνα…

milkakuheventsstyle.com_483

http://www.euro-goodies.com/index.php?main_page=product_info&products_id=697

http://imgls.com/wp-content/uploads/2014/07/eventsstyle.com_483.jpg

Και όμως! Η σοκολάτα δεν είναι προϊόν των ελβετικών Άλπεων (αν εξαιρέσουμε τη γάλακτος), κι ούτε έχει καμία σχέση με τα καταπράσινα λιβάδια  και τις αγελάδες με τα κουδουνάκια της κεντρικής Ευρώπης…

7495122328_6f365871ed_b

LicenseCopyright All rights reserved by Werner_B / License this photo on Getty Images

Το κακάο (theobroma cacao) είναι μισή λέξη ελληνική, από τη «θεϊκή βρώση», και μισή ινδιάνικη, από το όνομα του βασιλιά των Μάγια της κεντρικής Αμερικής Aj Kakaw. Ορισμένοι γλωσσολόγοι ισχυρίζονται ότι η λέξη περιλαμβάνει το φώνημα hue που σημαίνει: παλιός, δηλ. ξερός σπόρος.

Chocolate-oaxaca-mexico-1

 http://www.beautetinkyriaki.gr/2012/07/antigirantikos-symmaxos-kakao/

Οι σπόροι του κακάο χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αμερική ως νομισματικές μονάδες.

Οι Μάγια -στη Γουατεμάλα και στο Ν. Μεξικό- ετοίμαζαν με το ιερό κακάο ένα ρόφημα για τις σπονδές κατά τις τελετές μύησης, και το αφιέρωναν στο θεό των υδάτων Τσακ (Chac). Μετά από αυτές τις τελετές, έπιναν κρύα, αφρώδη σοκολάτα, αρωματισμένη με βανίλια, κανέλα, γλυκάνισο και πιπεριά καυτερή, στην οποία έδιναν τραγανιστή αίσθηση με ψημένους σπόρους καλαμποκιού. Θεωρείτο μεθυστικό και αφροδισιακό ρόφημα, και γι’ αυτό απαγορευόταν η κατανάλωση άνω των 3 ποτηριών κατ’ άτομο. Η πικρή της γεύση -αυτό, άλλωστε, σημαίνει «σόκοκ-άτλ» (xokok atl) –σοκολάτα– στη γλώσσα των Αζτέκων: «πικρό νερό» -και η σύστασή της από νερό της βροχής –ως θείο δώρο εξ ουρανού- την καθιστούσαν περιζήτητη από την ιθαγενή ελίτ.

CODICE_CHOCOLATE_OAXACA

http://www.oaxaca-mio.com/exquisitez/chocolate.htm

Tον 16ο αι., στα Καθολικά μοναστήρια με τις μπαρόκ προσόψεις και τις σκοτεινές κατακόμβες, οι Ισπανίδες μοναχές συνέχιζαν την ινδιάνικη παράδοση. 

A2D

http://www.taringa.net/posts/info/18028325/Mexico-unesco-Calakmul-como-Patrimonio-Mundial.html

Ένα ακόμη γνωστό μας μυρωδικό, η κανέλα, μας ήρθε και αυτό από τη Λατινική Αμερική. Σήμερα, στη Νικαράγουα, όταν οι Λατινοαμερικάνοι μαζεύονται τα βράδια στις ξύλινες αυλές των σπιτιών μες τη ζούγκλα, και διηγούνται ιστορίες για πολέμους και φαντάσματα στο φως της λάμπας πετρελαίου, πίνοντας ρόφημα πινολίγιο (pinolillo) από καλαμπόκι με κανέλα.

4-Table

http://www.nationalgeographic.fr/12255-nicaragua-a-la-recherche-des-dernieres-feves-de-cacao/

Ένα από τα σημαντικά συστατικά που χρησιμοποιούν οι ινδιάνοι για να αρωματίσουν τη σοκολάτα και το ρόφημα από κανέλα, είναι η βανίλια –«τλιλσότσιτλ» (tlilxóchitl) τη λένε στο Μεξικό- που σημαίνει: «στιλπνό λουλούδι του μαύρου φυτού» (της ορχιδέας planifolia), και χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα τον κλασικό πολιτισμό των Τοτονάκων (totonacas), στη Veracruz της μεξικανικής Καραϊβικής.

case4

http://www.etcgroup.org/sites/www.etcgroup.org/files/case4.png

Κάθε πόλη, λένε, έχει τη δική της καθημερινή μυρωδιά, που της δίνει προσωπικότητα. Λοιπόν, η Οαχάκα (Oaxaca) μυρίζει σοκολάτα,

 images

https://www.google.gr/search?q=chocolate+mayordomo+oaxaca&espv

και η Παπάν’τλα (Papantla) την αρωματίζει με βανίλια, ιδιαίτερα την Πέμπτη, που η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει το Corpus Cristi (Των Ευχαριστιών): οι γυναίκες, ντυμένες στα λευκά και κεντημένα με πολύχρωμα λουλούδια, κρατούν σταυρούς από κλαδάκια βανίλιας.

 7155258238_d6b562efd7_b

LicenseAttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by @AlfaroGalan

Κείμενο: Ηλίας Ταμπουράκης & Maricela Jiménez, ιδιαίτερα μαθήματα ισπανικών & γερμανικών,

κιν.: 6951614346 & 6939777085

https://idiaiteramathimataxenonglosson.wordpress.com/ispanika/

https://idiaiteramathimataxenonglosson.wordpress.com/germanika/

Advertisements

2 responses to “Ξέρατε ότι… ? Ελβετική σοκολάτα από το Μεξικό…

  1. Pingback: Λατινική Αμερική: Ανεξαρτησία, σύγχρονη ζωή & λαϊκή παράδοση. | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  2. Pingback: Γαστρονομικά προϊόντα-ιδρυτές πολιτισμών στη Λατινική Αμερική | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s