Ξέρατε ότι… ? Ο Έλληνας Αντιβασιλέας του Σιάμ…

Ταϊλάνδη (Prathet Thai) σημαίνει: “Η Χώρα των Ελεύθερων Ανθρώπων”. Παλιότερα, λεγόταν Siam, δηλ. “Χώρα του Χρυσού” (ενώ λέγοντας “σιαμαία”, εννοούμε τα νεογνά που γεννιούνται ενωμένα).

Τον 17ο αι. Κ.Π., ο Κωνσταντής, ένας δεκατριάχρονος Κεφαλλονίτης, γιος της οικογένειας Γεράκη, εγκαταλείπει μυστηριωδώς το ενετοκρατούμενο νησί του και γίνεται ανήλικος ναυτικός.

8381176338_7e8c215edf_b

LicenseCopyright All rights reserved by anekphoto

Μετά από χρόνια, και εργαζόμενος, πλέον, για την Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, καταλήγει με το επώνυμο Phaulcon  (=γεράκι), στο Σιάμ (που τόσο οι Άγγλοι, όσο και οι Ολλανδοί, αλλά και οι Γάλλοι λαχταρούν να κατακτήσουν ως αποικία).

Εκεί, μαθαίνει την ταϊλανδική γλώσσα -σε επίπεδο συνεννόησης με τους επισήμους της Αυτοκρατορικής Αυλής-, παντρεύεται με μία μιγάδα γιαπωνεζοπορτογαλικής καταγωγής, και  κατορθώνει να γίνει ο προσωπικός διερμηνέας και δεξί χέρι του βασιλιά Narai.

320px-Constantin_Phaulkon

https://el.wikipedia.org/wiki/Κωνσταντίνος_Γεράκης

Όταν, τελικά, διορίζεται Πρωθυπουργός (Πρωτοσύμβουλος Chao Phraya Wichayen) του Σιάμ, ξεκινάει συνομιλίες με την Γαλλία για εμπορικές συνεργασίες που τελικά θα οδηγήσουν σε πόλεμο την Ταϊλάνδη με την Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, ο οποίος καταλήγει με την απόβαση Γαλλικών στρατευμάτων στο Σιάμ. Ο Γεράκης τιμήθηκε, τότε, από τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο XIV, με τον τίτλο του Ιππότη.

Το 1688 ο βασιλιάς Ναράι αρρώστησε και πέθανε. Τότε ο Γεράκης προσκλήθηκε στην πρωτεύουσα του Σιάμ, Αγιουτάγια, σε συνάντηση με τον ηγέτη της αντιβασιλικής παράταξης. Εκείνος αιχμαλώτισε τον Γεράκη και το Διάδοχο του Narai, με την κατηγορία της προδοσίας, και τελικά τους δολοφόνησε.

Το σπίτι του Κωνσταντίνου Γεράκη βρίσκεται σήμερα στο Lopburi, κοντά  στην Ayuthaya, βόρεια της Bangkok -της σημερινής πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης!

2894838666_a0ce3c0282_z

LicenseCopyright All rights reserved by MoorPfeffer

Πολύ ευχαρίστως θα επικοινωνούμε μαζί σας για αυτά  τα θέματα, όπως επίσης και για ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών στον χώρο σας, Ηλίας Ταμπουράκης, κιν.: 6951614346 Maricela Jiménez, 6939777085

Advertisements

3 responses to “Ξέρατε ότι… ? Ο Έλληνας Αντιβασιλέας του Σιάμ…

  1. Pingback: Unesco: Οι 31 χώρες που υπάρχει λόγος να επισκεφτούμε! | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  2. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Το Μεξικάνικο χαρτί… | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  3. Pingback: Ταχυδρόμος του Πολιτισμού ! Γλώσσες: Ταξίδι από τις σπηλαιογραφίες στο Graffiti | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s