Ξέρατε ότι… ? Στο Μακάου…

Παράξενη η ταξιδιωτική εμπειρία (μου) στο Μακάου (Macao), το μικρό νησάκι δίπλα στο Hong Kong (Κίνα)!

14359007058_544d6dd875_b

LicenseCopyright All rights reserved by Vincen Chuang

Τους καλοκαιρινούς (για εμάς) μήνες, είναι σπάνιο να ταξιδέψει κανείς χωρίς τροπικό κυκλώνα, τουλάχιστον 3 βαθμών, ο οποίος, ξαφνικά αλλάζει κατευθείαν σε νούμερο 8 και γίνεται τυφώνας, και τότε κλείνουν τα πάντα, γιατί πνέουν άνεμοι 180 χλμ./ώρα…

10412654794_10031e75da_b

LicenseCopyright All rights reserved by Riccardo Maria Mantero

Φτάνει, λοιπόν, ο ταξιδιώτης στο νησί, γνωρίζοντας από τα βιβλία ότι η περιοχή είναι -λόγω αποικιοκρατίας μέχρι το 1976- πορτογαλόφωνη. Και πράγματι, παντού βλέπεις πινακίδες στα πορτογαλικά: Peixaria (Ψαραγορά), Verdureiro (Μανάβης), Talho (Κρεοπωλείο), Jóias (Κοσμήματα)…

8299064114_19fbc9ce19_b

LicenseCopyright All rights reserved by RaymondYu

Κι όταν μπαίνεις σε κάποιο από αυτά  τα καταστήματα, με την αυτοπεποίθηση ότι με τα πορτογαλικά σου θα επιβιώσεις στη ΝΑ. Κίνα, τότε διαπιστώνεις ότι η μοναδική γλώσσα συνεννόησης είναι  τα κινέζικα Καντώνας… (Για καλά αγγλικά και κινέζικα Μανταρίν, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να απευθυνθεί μόνο σε πανάκριβα  ξενοδοχεία!)

7125049273_4628cbc48f_b

LicenseCopyright All rights reserved by SKHO 

Στην αρχή, με έσωζαν τα ιαπωνικά ιδεογράμματα που γνωρίζω -τα οποία έχουν συνήθως την ίδια έννοια με τα κινέζο/καντονέζικα, αλλά διαφορετική προφορά. Γράφοντας, λοιπόν, αυτό που ήθελα, είχα μεγάλες πιθανότητες να το αποκτήσω!

sake5

Όταν, όμως, οι ανάγκες μου μεγάλωσαν, κι έγιναν πιο  περίπλοκες, τότε αναγκάστηκα  να βρω μία ντόπια ξεναγό, η οποία μου εξήγησε ότι… όταν οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες αποχώρησαν από το Μακάου, οι Κινέζοι τους… “φόρτωσαν” στα καράβια τους και  τη λατινική τους γλώσσα, κρατώντας για  τον εαυτό τους την τοπική διάλεκτο  της Gouangzou.

8527664553_94969ab4af_b

LicenseCopyright All rights reserved by SKHO 

Παράξενος τόπος το Macao! Η οικονομία του βασίζεται στα casino με τα τυχερά παιχνίδια, και μαζί με το γειτονικό  Hong Kong -που ήταν αποικία των Άγγλων- και με τη Σανγκάη, αποτελούν την οικονομική βάση, το παράδειγμα δυτικοποίησης της απέραντης -και μέχρι σχετικά πρόσφατα, κλειστής- Κίνας.

LicenseCopyright All rights reserved by SLO-D300         LicenseCopyright All rights reserved by SKHO 

Και μια που μιλάμε για τη… Λατινική Ασία, ας αναφέρουμε επίσης ότι και η γειτονική Ταϊβάν είναι γνωστή και ως Formosa, που στα πορτογαλικά σημαίνει: “όμορφη”.

9038404641_bb051657c6_b

LicenseCopyright All rights reserved by Kenny Teo (zoompict)

Για περισσότερη συζήτηση γύρω από την πορτογαλική γλώσσα και τον πολιτισμό της, επικοινωνήστε: Ηλίας Ταμπουράκης, ιδιαίτερα μαθήματα στον χώρο σας, κιν. 6951614346

Advertisements

One response to “Ξέρατε ότι… ? Στο Μακάου…

  1. Pingback: Unesco: Οι 31 χώρες που υπάρχει λόγος να επισκεφτούμε! | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s