Ξέρατε ότι… ? Ο Θερβάντες, το Ναυαρίνο και οι ιθαγενείς…

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ο Θερβάντες (Miguel  de Cervantes y Saavedra), ο κλασικός Ισπανός συγγραφέας, που έγραψε τον Δον Κιχώτη, είχε συμμετάσχει  στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto, στα ισπανικά), όπου και πληγώθηκε στο χέρι και νοσηλεύτηκε στη Μεσσήνη. 

Λιγότεροι, όμως, έχουμε ακούσει ότι πήρε μέρος και  στη ναυμαχία του Ναυαρίνου (στην Πύλο, δηλαδή), το 1572 (όχι, βέβαια, στην άλλη, το 1827), για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Υψηλή Πύλη (Οθωμανική Αυτοκρατορία) κι έπειτα, στην Κέρκυρα.

Εκείνη, λοιπόν, η μάχη, έδωσε το όνομά της σε 2 πολύ απομακρυσμένα σημεία του κόσμου:

1. Το Ακρωτήριο  Navárin (Мыс Нава́рин), στην ηφαιστειογενή Χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας, το πιο ψηλό του κόσμου (600 μ.), όπου κατοικούν μόνο πουλιά άλμπατρος.

form_72690

https://www.google.gr/search?q=Мыс+Нава́рин&es_sm

2. Isla Navarino: Nησί Ναβαρίνο, στη Γη του Πυρός (Ν. Αμερική), απέναντι από την Ανταρκτική (Ν. Πόλος). Η περιοχή αυτή της Παταγονίας ανήκει στη Χιλή. Το λιμάνι του λέγεται Puerto Navarino, βρίσκεται στο στενό του Μαγγελάνου και έχει πρόσβαση στον Ατλαντικό, αλλά  και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

8387930347_67d29af1f2_b

LicenseCopyright All rights reserved by Joe Stylos

Όταν οι πρώτοι Ισπανοί θαλασσοπόροι έφτασαν σε αυτό το απόμακρο σημείο -στο Τέρμα της Γης-, όπως ονομάστηκε, συνάντησαν τους ιθαγενείς Wulla, οι οποίοι στη γλώσσα τους τη yagha είχαν την πιο λακωνική έκφραση που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη την ιστορία της γλωσσολογίας, με μία μόνο λέξη:

3309044122_08b3872fb2_z

LicenseCopyright All rights reserved by Niall Corbet

Mamihlapinatapai “,

που σημαίνει: “Μία ματιά, που την μοιράζονται δύο άνθρωποι, επιθυμώντας ο καθένας τους να προσφέρει ο συνομιλητής τους αυτό που εκείνοι επιθυμούν, επειδή οι ίδιοι είναι απρόθυμοι να το κάνουν ή και να προτείνει ο ένας στον άλλον μία ανείπωτη, μύχια, προσωπική του στιγμή, την οποία και οι δύο -αντίστοιχα- γνωρίζουν και συμφωνούν σιωπηλά.”

Αυτή η σχετικά μικρή λέξη με το τεράστιο νόημα -λεκτικό & ψυχο/κοινωνικό- έχει καταγραφεί στο βιβλίο Guiness, επειδή εμπεριέχει συγχρόνως: αυτοπαθή τύπο & παθητική φωνή της κατάστασης σε μορφή προσωδιακού προσφύματος, επιρρηματικά μορφήματα στατικότητας & μεσένθημα αλληλουχίας, φώνημα που δηλώνει ολοκλήρωση πράξης και λέξημα που λειτουργεί ως ρίζα ρήματος.

Αυτή η έννοια της “σιωπής με νόημα” συναντάται και στα ιαπωνικά, ως: ishin denshin 以心伝心 της οποίας το δεύτερο & το τελευταίο ιδεόγραμμα σημαίνει: “καρδιά”. Είναι γνωστή, άλλωστε η κοινή μογγολική & μαλαιοπολυνησιακή καταγωγή των Ιαπώνων & των Ινδιάνων!…

3516944886_58ca855638_b

LicenseCopyright All rights reserved by www.studio7.cl

Σήμερα, συνεχίζουν να επιβιώνουν στην νότια Παταγονία 20 μόνο μέλη της συγγενικής φυλής Kawésqar -της μικρότερης φυλής του κόσμου. Αυτοί είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που μιλούν αυτήν τη γλώσσα. Και ξέρουμε, ότι ένας ολόκληρος πολιτισμός χάνεται όταν χαθεί η γλώσσα του… Δυστυχώς!

Για περισσότερη συζήτηση γύρω από την ισπανική γλώσσα & τους πολιτισμούς της, επικοινωνήστε μαζί μας: Ηλίας Ταμπουράκης & Maricela Jiménezιδιαίτερα μαθήματα στον χώρο σας, κιν. 6951614346

Advertisements

3 responses to “Ξέρατε ότι… ? Ο Θερβάντες, το Ναυαρίνο και οι ιθαγενείς…

  1. Pingback: Μεθοδολογία & Ιδιαιτερότητες ! Δυσλεξία στην ξένη γλώσσα. | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  2. Pingback: Λατινική Αμερική: Ανεξαρτησία, σύγχρονη ζωή & λαϊκή παράδοση. | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  3. Pingback: Ξέρατε ότι… ? Αναγνωρίζετε αυτά τα μέρη; | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s