Ξέρατε ότι… ? Οι nikkei της Βραζιλίας…

Τι είναι οι nikkeis?

Όταν μιλάμε για τη Βραζιλία, δεν αναφερόμαστε σε έναν πολιτισμό, αλλά σε τρεις: Οι Πορτογάλοι ήταν εκείνοι που έφτασαν τελευταίοι, και την ονόμασαν “pau brasil”, δηλ. “δέντρο στο χρώμα του αναμμένου κάρβουνου”. Έτσι νομίζει ο περισσότερος κόσμος, αλλά αυτό θα το δούμε σε λίγο… Οι  ινδιάνοι ήταν οι πρώτοι γηγενείς; Και πάλι έτσι νομίζει ο κόσμος, αλλά και αυτό θα  το δούμε στη συνέχεια. Και οι έγχρωμοι; Ε, ο  κόσμος, πλέον, έχει καταλάβει ότι αυτοί δεν είναι, βέβαια, ντόπιοι, αλλά ήρθαν -δυστυχώς- ως σκλάβοι, από την Αφρική, με τα καράβια των Πορτογάλων.

5171690280_63d6c00c0d_b

 LicenseCopyright All rights reserved by luis@ngel

Όμως, ποιοι είναι, τελικά, οι Πορτογάλοι; στο λατινικό τους DNA κυκλοφορεί αίμα  μαυριτανικό, αλλά και κέλτικο!

1603922767_95056a3d2b_n

LicenseCopyright All rights reserved by moitas61

Και οι ινδιάνοι; Συγγνώμη, οι αμερινδοί, ήθελα να  πω… Ή μήπως θα ήταν καλύτερα να  τους λέμε ιθαγενείς; Μάλλον, θα πρέπει  να τους αφήσουμε να αυτοπροσδιοριστούν: Mb-a Tupí-Guaraní ή Kayapó, Gê, Arwak, και δεκάδες άλλες εθνότητες, που διαφέρουν μεταξύ τους όσο ένας Έλληνας από έναν… Νορβηγό! Πάντως, γηγενείς, δεν είναι. Μογγολική είναι η καταγωγή τους, και Μαλαιο-πολυνησιακές οι επιρροές που έφεραν μαζί τους στο μεγάλο προϊστορικό τους ταξίδι… Κι ονόμασαν τη Βραζιλία “pindorama”, δηλ. “Γη του Φοίνικα”.

6799432543_75f05276f0_b

LicenseCopyright All rights reserved by ROCIO Ysapy

Οκ, όλα αυτά, λίγο-πολύ, γνωστά. Αλλά, αυτοί οι… nikkei, τι είναι, τελικά; 日 (ni) σημαίνει ήλιος, και 本 (pon / hon) σημαίνει: ρίζες / πατρίδα. Από εκεί ήρθαν! Από τη “Γη του Ανατέλλοντος Ηλίου”, και γιορτάζουν στις μέρες μας την πρώτη τους εκατονταετία στη Βραζιλία. Στα 1908, Ιάπωνες μετανάστες πλημμύρισαν την πολιτεία Paraná της Ν.Δ. Βραζιλίας, τη γη των Ινδιάνων Γουαρανί, την “Γη του Πατέρα της Θάλασσας” του μεγάλου ποταμού. Οι Γιαπωνέζοι ήρθαν τότε, στη Βραζιλία, κυνηγημένοι από τον Ρώσο-Ιαπωνικό πόλεμο, κι έφεραν μαζί τους τα αμύγδαλά τους ( amendoim japonês) και το “τζούντο”, κι έφτιαξαν “colónias nipo-brasileiras” (ιαπωνο-βραζιλιάνικες αποικίες), κι ονόμασαν τα παιδιά τους -που γεννήθηκαν εκεί- nikkeis: “βραζιλογιαπωνεζάκια”!!!… Κι ευημερούν, σήμερα, οι Γιαπωνέζοι στη  Βραζιλία, και ζουν “ιππεύοντας σε δύο πολιτισμούς”, και κληροδοτούν στην… ινδιάνικη πατρίδα τους το μασάζ shiatsu και το τραγούδι karaoke… Συγγενείς είναι, άλλωστε, αυτοί οι δύο λαοί (!!!) Στο πολύ μακρινό παρελθόν τους ζούσαν όλοι μαζί στο Altai και στις στέπες της Μογγολίας. (Μικρός που είναι ο κόσμος! Ή  μάλλον: “Πόσο κοινός είναι ο πολιτισμός της Ανθρωπότητας!”

3554831573_83159c287d

License Some rights reserved by 小島 健 の 目

Οι κληρονομιές, όμως, πάνε κι έρχονται… Τον 16 αιώνα, Πορτογάλοι Ιησουίτες πηγαίνουν να κατακτήσουν την Ιαπωνία, αλλά η γλώσσα της, τελικά, τους κατακτά: Μεταφράζουν την ιαπωνική έκφραση どうも有り難う御座います (domo arigato-u  gozaimasu) σε: obrigado, που σημαίνει: “Ευχαριστώ”, αλλά και οι Γιαπωνέζοι ονομάζουν το ψωμί: Pão.

Για περισσότερη συζήτηση γύρω από την πορτογαλική γλώσσα και τον πολιτισμό της, επικοινωνήστε: Ηλίας Ταμπουράκης, ιδιαίτερα μαθήματα στον χώρο σας, κιν. 6951614346

Advertisements

2 responses to “Ξέρατε ότι… ? Οι nikkei της Βραζιλίας…

  1. Pingback: Συγκριτική Μυθολογία: Ένα παραμύθι παγκόσμιο, αλλά όχι παγκοσμιοποιημένο. | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

  2. Pingback: Unesco: Οι 31 χώρες που υπάρχει λόγος να επισκεφτούμε! | Ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s